Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

IV Festiwal Smaków Foodtrucków w Kwidzynie. Dwudniowa impreza odbywa się na terenie byłej jednostki wojskowej przy ul. 11 Listopada

Mirosław Wiśniewski
Mirosław Wiśniewski
Foodrucki w tym roku zaparkowały na terenie byłej jednostki wojskowej przy ul. 11 Listopada
Foodrucki w tym roku zaparkowały na terenie byłej jednostki wojskowej przy ul. 11 Listopada Fot. Mirosław Wiśniewski
Rozpoczął się dwudniowy (14-15 maja 2022 r.) Festiwal Smaków Food Trucków w Kwidzynie. Impreza rozpoczęła się o godz. 12.00, jednak z uwagi na deszczową pogodę póki co na miejscu nie ma jeszcze zbyt wielu odwiedzających. Dodajmy, że stoiska w sobotę otwarte będą do godziny 21.00, natomiast w niedzielę zamknięcie nastąpi godzinę szybciej.

Warto przypomnieć, że tym razem festiwal zmienił swoją lokalizację i zamiast na targowisku miejskim foodtrucki zaparkowały na parkingu pomiędzy gmachami Kwidzyńskiego Centrum Kultury, Powiatowego Urzędu Pracy oraz Powiślańskiej Szkoły Wyższej w Kwidzynie (teren byłej jednostki wojskowej przy ul. 11 Listopada).

Jak informują organizatorzy miłośnicy smaków azjatyckich będą mogli spróbować wyraziście doprawionych makaronów z woka, bułeczek baozi i pierożków jaozi. Fanów ostrości zadowolą meksykańskie quesadille, tacosy i burritao. Z kolei amatorzy niecodziennych dań będą mogli spróbować gruzińskich chinkali i chaczapuri lub ukraińskich pielmieni. Nie braknie też streetfoodowych klasyków, takich jak burgery, kanapki z szarpaną wieprzowiną, zapiekanki i belgijskie frytki. Na deser polecane są natomiast hiszpańskie churrosy lub amerykańskie donuty. Na pewno więc każdy na miejscu znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo najmłodsi uczestnicy będą mogli wyszaleć się na dmuchanych atrakcjach lub spróbować swych sił w grze terenowej.

Pierwszego dnia nieco problemów organizatorom i odwiedzającym sprawiła pogoda i padający deszcz, ale amatorów kuchni z różnych stron świata nie brakowało

III Festiwal Smaków Food Trucków w Kwidzynie. Na targowisku ...

Foodtrucki na kwidzyńskim festiwalu:

  • WokGang – makarony z woka
  • Mała Odessa – ukraińskie pielmieni
  • Churros Amigos – hiszpańskie pączki churros
  • Jack Burger – burgery
  • Food Cab – zapiekane buły
  • Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi
  • Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące
  • Chinkali – gruzińskie pierogi
  • Cactus – kuchnia meksykańska
  • Surf Burger – burgery
  • Para Buch – pierożki jaozi i bułeczki bao
  • Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką
  • Świnki Trzy – kanapki z szarpaną wieprzowiną
  • Czebureki – krymskotatarskie pierogi
  • Wheel Meal – kuchnia tex-mex
  • Los Santos Bar – kuchnia międzynarodowa
  • Węgierska Fabryczka – langosze
  • Gruzin – specjały kuchni gruzińskiej
  • Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto