- Przygotowane działania promowały zasady zdrowego żywienia oraz przybliżały problem marnowania żywności - wyjaśnia Lidia Banaś, szkolna pedagog.
Akcja w szkole rozpoczęła się od oplakatowania szkoły w prace wykonane przez uczniów, audycji w szkolnym Radio Git, następnie odbył się apel szkolny, lekcje wychowawcze, spotkania z dietetykiem Alicją Bielicką, konkurs literacki „Od dziś zaczynamy zdrowe żywienie” oraz sondaż wśród uczniów i rodziców poświęcony odpowiedzialnej konsumpcji. Cały miesiąc trwają również zbiórki pożywienia w szkole.
Zobacz także: Gimnazjum nr 3 w Kwidzynie. Powrót do przeszłości z okazji jubileuszu
- Pojęcia żywienia i głodu zrozumieliśmy bardzo szeroko. Poznaliśmy zasady zdrowego odżywiania, wartości odżywcze pokarmów, jadłospis nastolatka, fakty o marnowaniu żywności, jak również sposoby na niemarnowanie pokarmu. Dożywiamy zarówno uczniów jak i zwierzęta z naszego otoczenia. Ogłosiliśmy zbiórkę warzyw i owoców, które zalegają w naszych ogrodach – dla uczniów jako drugie śniadanie, spożywanie w szkole ciasta wykonanego w domu przez uczniów, zbiórkę kasztanów i żołędzi – dla zwierząt leśnych oraz zbiórkę karmy dla psów ze schroniska - tłumaczy Lidia Banaś z Gimnazjum w Liczu.
Uczniowie nie marnują także nakrętek plastikowych, makulatury i baterii. Trwa ich całoroczna zbiórka, a wszystko po to, by chronić środowisko naturalne. „Żywność szanujemy – nie marnujemy”, „Nie marnujemy jedzenia. Wyrzucamy do śmietnika stare przyzwyczajenia”. Te i inne hasła towarzyszą im w codziennej nauce i pracy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?