Piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego w Rakowcu z Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”

Anna Szade
Anna Szade
Bursztynowy Laur powędrował do właścicieli Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu za staropolski piernik z Powiśla.
Bursztynowy Laur powędrował do właścicieli Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu za staropolski piernik z Powiśla. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego/Aleksander Olszak
Rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Na liście zwycięzców Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu w gminie Kwidzyn. Jurorów na kolana rzucił piernik staropolski z Powiśla.

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2023

W Konkursie Kulinarnym o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” oceniane są produkty, które powstają w regionie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje.
To doskonały pretekst, by popularyzować dziedzictwo kulinarne Pomorza, ale też promować żywność wytwarzaną z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

W konkursie, jak co roku, mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Nagrody za najlepsze produkty żywnościowe w regionie. Mamy swoich laureatów

Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Konkurencja była więc spora.
Tym bardziej cieszy, że piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu okazał się najlepszy w kategorii produktów zbożowych i cukierniczych.
Przepis zawędrował na Powiśle z małej wsi z obwodu lwowskiego przez polską ludność, która przymusowo przesiedlono po zakończeniu II wojny światowej. Piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi, której na Powiślu nie brakuje w sadach. Na początku 2023 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Laureatami w pozostałych kategoriach zostali:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
  • inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

Zwycięzcy, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

To nie koniec dobrych wieści dla laureatów z Rakowca. Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” siedem produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r.

Piernik staropolski z Powiśla ma więc szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023”. Pozostałe nominacje otrzymały: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), , wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie