Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego w Rakowcu z Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”

Anna Szade
Anna Szade
Bursztynowy Laur powędrował do właścicieli Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu za staropolski piernik z Powiśla.
Bursztynowy Laur powędrował do właścicieli Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu za staropolski piernik z Powiśla. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego/Aleksander Olszak
Rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Na liście zwycięzców Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu w gminie Kwidzyn. Jurorów na kolana rzucił piernik staropolski z Powiśla.

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2023

W Konkursie Kulinarnym o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” oceniane są produkty, które powstają w regionie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje.
To doskonały pretekst, by popularyzować dziedzictwo kulinarne Pomorza, ale też promować żywność wytwarzaną z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

W konkursie, jak co roku, mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Nagrody za najlepsze produkty żywnościowe w regionie. Mamy swoich laureatów

Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Konkurencja była więc spora.
Tym bardziej cieszy, że piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu okazał się najlepszy w kategorii produktów zbożowych i cukierniczych.
Przepis zawędrował na Powiśle z małej wsi z obwodu lwowskiego przez polską ludność, która przymusowo przesiedlono po zakończeniu II wojny światowej. Piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi, której na Powiślu nie brakuje w sadach. Na początku 2023 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Laureatami w pozostałych kategoriach zostali:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
  • inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

Zwycięzcy, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

To nie koniec dobrych wieści dla laureatów z Rakowca. Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” siedem produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r.

Piernik staropolski z Powiśla ma więc szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023”. Pozostałe nominacje otrzymały: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), , wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto