MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Babka marchewkowa na Wielkanoc. Jest lekka, puszysta i wilgotna. Niebo w gębie!

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Babka na Wielkanoc musi być. A babka marchewkowa może być pyszną odmianą dla klasycznej babki cytrynowej. Smak marchewki połączony z nutą pomarańczy, lekka, puszysta konsystencja i zniewalająca wilgoć babki sprawią, że już zawsze będziesz robić ją na Wielkanoc. Zobacz, jak przygotować babkę marchewkową.

Spis treści

Lekka, puszysta i wilgotna – taka jest ta babka marchewkowa. Do tego pomarańczowy kolor i aromat oraz lukier z sokiem z pomarańczy (choć możesz też zrobić lukier cytrynowy). Prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz ją przygotować nawet trzy dni wcześniej. Pamiętaj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej – szczególnie zwróć uwagę na jajka.

Babka wielkanocna
Babka marchewkowa to pyszna alternatywa dla cytrynowej babki piaskowej. Elizaveta Bauer/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na babkę marchewkową

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Forma: na babkę z kominkiem
1 szklanka = 250 ml

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g nieobranej marchewki,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 jajka.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki wody.

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy,
  • płatki migdałów, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy (opcjonalnie).

Jak zrobić babkę marchewkową?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania formy na babkę. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
  3. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do startej marchewki.
  4. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone migdały i sól.
  5. Jajka ubij do podwojenia objętości. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta i gładka.
  6. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj cienkim strumieniem olej.
  7. Do masy dodaj sok pomarańczowy.
  8. Odstaw mikser i weź łyżkę. Piekarnik ustaw na temperaturę 175º C z funkcją góra-dół.
  9. Do miski z masą dodaj w kilku odstępach suche składniki. Mieszaj je delikatnie i nie za długo – tylko do połączenia składników.
  10. Dodaj startą marchewkę ze skórką z pomarańczy i lekko zamieszaj.
  11. Gotowe ciasto wylej do formy na babkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  12. Babkę piecz przez ok. 45-50 minut.
  13. Po upieczeniu studź w formie. Wyjmij i przełóż na paterę, gdy będzie już całkowicie ostudzona.
  14. W międzyczasie, kiedy babka już ostygnie, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj sok z pomarańczy i wodę. Mieszaj i rozcieraj cukier do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody, jeżeli zbyt rzadki – trochę cukru pudru.
  15. Polej babkę lukrem. Jeżeli chcesz, możesz posypać ją płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami. Smacznego!

Zobacz też: Babka gotowana. Wyborne ciasto bez pieczenia. Puszysta babka wielkanocna, którą zachwycisz gości. Sprawdź przepis na delikatne ciasto

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Babka marchewkowa na Wielkanoc. Jest lekka, puszysta i wilgotna. Niebo w gębie! - Strona Kuchni

Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto