9 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/09/2e/5fce4afe69065_o_large.jpg)
fot. nito500/123RF
Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem
Gotowanie w dużej ilości wody
Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze stratami składników odżywczych na skutek wypłukania ich do wody. Obniżeniu ulega przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także przeciwutleniaczy, takich jak glukozynolaty obecne w brokułach i kapuście. Zdecydowanie korzystniejsze jest gotowanie na parze, które eliminuje problem zanurzania składników potrawy w wodzie lub zmodyfikowanie dotychczasowych zwyczajów.
By ograniczyć straty substancji o prozdrowotnych właściwościach, należy:
• gotować produkty jak najkrócej, aby nie dopuścić do ich rozgotowania,
• w minimalnej ilości wody,
• od wrzątku – zamiast od zimnej wody.