MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze...
fot. nito500/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Gotowanie w dużej ilości wody

Tradycyjne gotowanie warzyw, bulw oraz mięsa wiąże się ze stratami składników odżywczych na skutek wypłukania ich do wody. Obniżeniu ulega przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także przeciwutleniaczy, takich jak glukozynolaty obecne w brokułach i kapuście. Zdecydowanie korzystniejsze jest gotowanie na parze, które eliminuje problem zanurzania składników potrawy w wodzie lub zmodyfikowanie dotychczasowych zwyczajów.

By ograniczyć straty substancji o prozdrowotnych właściwościach, należy:
• gotować produkty jak najkrócej, aby nie dopuścić do ich rozgotowania,
• w minimalnej ilości wody,
• od wrzątku – zamiast od zimnej wody.

Zobacz również

Turcja w ćwierćfinale, Austria wraca do domu. Mecz kończyli w ulewie

Turcja w ćwierćfinale, Austria wraca do domu. Mecz kończyli w ulewie

Wygrali i poznali przyszłych rywali. Z kim zagrają Świątek oraz Hurkacz?

Wygrali i poznali przyszłych rywali. Z kim zagrają Świątek oraz Hurkacz?

Polecamy

Gdzie jest tron? Czyli gdzie możesz zrobić siku i kupę na mieście. Ruszyła akcja

Gdzie jest tron? Czyli gdzie możesz zrobić siku i kupę na mieście. Ruszyła akcja

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie

Jak skutecznie chronić się przed oszustwami finansowymi?

Jak skutecznie chronić się przed oszustwami finansowymi?