MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane,...
fot. Nikolai Lenets 

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Robienie surówki na kilka dni

Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane, pieczone, smażone, a także świeże konsumowane w całości. Każda dodatkowa czynność, która prowadzi do rozdrobnienia produktu, zwiększa straty cennych składników odżywczych. Wraz z wyciekającymi sokami tracone są witaminy, składniki mineralne. Ponadto każdy pojedynczy kawałek jest narażony na działanie tlenu i światła, które powodują straty cennych przeciwutleniaczy. Aby zachować maksimum składników odżywczych, należy szykować surówkę tuż przed podaniem i jeść owoce w całości.

Zobacz również

Święto Gminy Lubenia 2024 za nami. Obejrzyj zdjęcia z wydarzenia

Święto Gminy Lubenia 2024 za nami. Obejrzyj zdjęcia z wydarzenia

Ciężarówki zderzyły się na drodze krajowej nr 22 koło Malborka

Ciężarówki zderzyły się na drodze krajowej nr 22 koło Malborka

Polecamy

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych. Uważaj na to co jesz i pijesz

Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych. Uważaj na to co jesz i pijesz

Przez lata grał w „Jaka to melodia”. Co teraz robi Robert Osam?

Przez lata grał w „Jaka to melodia”. Co teraz robi Robert Osam?