Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki. Wyjątkowego smaku dodaje sos na bazie jogurtu. Poznaj przepis na pyszną surówkę do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ta surówka z młodej kapusty mile zaskakuje pysznym i wyrazistym smakiem. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ta surówka z młodej kapusty mile zaskakuje pysznym i wyrazistym smakiem. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chrupiąca surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Świetnie smakuje np. z kotletem schabowym, sznyclami z indyka czy filetem rybnym. Jej wyrazisty smak to zasługa sosu na bazie jogurtu naturalnego. Przekonaj się, jaka jest dobra i jak szybko możesz ją zrobić. Wypróbuj przepis na rewelacyjną surówkę z młodej kapusty.

W skrócie:

Co zrobić z młodej kapusty?

Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. To zdrowe i pyszne warzywo, które można przygotować w kuchni na wiele sposobów. Polecam świetny przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki. To rewelacyjny dodatek do obiadu. Surówka jest chrupiąca, smakuje wyśmienicie i robi się ją naprawdę szybko. Smaku dodaj jej wyrazisty sos z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku oraz suszonego czosnku niedźwiedziego.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki

czas przygotowania: ok. 20 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • ok. 10 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 duży ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego.

Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki?

  1. Kapustę umyj i zdejmuj pierwsze uszkodzone liście.
  2. Odkrój pół kapusty i drobno posiekaj.
  3. Włóż posiekaną kapustę do miski i posyp solą.
  4. Rzodkiewki umyj i odetnij końce.
  5. Zetrzyj rzodkiewki na tarce na dużych oczkach. Dodaj do kapusty.
  6. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj do surówki.
  7. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z solą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli używasz świeżego czosnku, to przeciśnij go przez praskę.
  8. Polej surówkę sosem i wymieszaj. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki. Wyjątkowego smaku dodaje sos na bazie jogurtu. Poznaj przepis na pyszną surówkę do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto