Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Wiązownica zawaliła końcówkę i przegrała z Czarnymi [ZDJĘCIA]

Wiązownica zawaliła końcówkę i przegrała z Czarnymi [ZDJĘCIA]

Polecamy

Piłkarskie Orły: Czwartoligowiec znów wygra klasyfikację na Warmii i Mazurach?

Piłkarskie Orły: Czwartoligowiec znów wygra klasyfikację na Warmii i Mazurach?

Czart nie żyje. "Podkurczone szpony wskazują na otrucie"

Czart nie żyje. "Podkurczone szpony wskazują na otrucie"

Sąd w Elblągu umorzył postępowanie wobec sędziego za jazdę po pijanemu

Sąd w Elblągu umorzył postępowanie wobec sędziego za jazdę po pijanemu