Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów. Pierogi, kluski, chleby - to tylko część szybkich potraw, które przygotujesz w oparciu o produkty zbożowe.
Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów. Pierogi, kluski, chleby - to tylko część szybkich potraw, które przygotujesz w oparciu o produkty zbożowe. pixabay.com/congerdesign
Udostępnij:
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu przepisach. Dodatkowo, mąka o wielu rodzajach to źródło węglowodanów.

Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów – klusek, placków, chleba i ciast. Doskonale sprawdza się jako zagęszczacz zup i sosów. Na rynku istnieje wiele odmian, z których każda nada charakteru wybranej potrawie.

Wielu kulinarnych ekspertów dzieli mąki na chlebowe i niechlebowe. Te pierwsze to klasyczne pszenne i żytnie, z kolei druga kategoria klasyfikuje pełnoziarniste i te uzyskane np. z kukurydzy, prosa, skrobi ziemniaczanej czy ryżu.

To też może Cię zainteresować

Rodzaje mąk:

PSZENNE

  • tortowa,
  • krupczatka,
  • wrocławska,
  • poznańska,
  • luksusowa,
  • graham,
  • uniwersalna.

ŻYTNIE

  • razowa,
  • sitkowa.

Co pysznego można przyrządzić z mąki?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rząd wprowadza dodatkową pomoc dla emerytów

Wideo

Materiał oryginalny: Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto - Strefa Agro

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Pierogi to moja ulubiona wigilijna potrawa. Dzisiaj je lepiłam, mąki było pełno ale roomba sobie z nią radziła. Grzyby mam z lasu zebrane przez mojego tatę a kapustę do pierogów kisiła teściowa. Takie pierogi własnoręcznie zrobione smakują obłędnie, sklepowych to ja nie uważam. Dzięki babci nauczyłam się jak robić na nie dobre ciasto.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie