O powiślańskich przysmakach będzie można nie tylko posłuchać, ale również ich spróbować podczas degustacji.
- Przepisy pochodzą od sztumian oraz kwidzynian mieszkających na Powiślu od urodzenia, inne są wiernymi tłumaczeniami przepisów przekazanych przez mieszkańców Sztumu i Kwidzyna sprzed 1945 roku, a część stanowią zapamiętane smaki z dzieciństwa. Myślę, że niektórzy czytelnicy odnajdą swoje wspomnienie, cząstkę wspólnie obchodzonych świąt, odpustowego obiadu, smak chwil spędzonych z najbliższymi za stołem. Może będzie to dobra okazja do uporządkowania własnych cydelków z przepisami na ulubione potrawy. Wszak najcenniejszym posagiem jest nie tylko pieniądz, jak mawiała moja babcia, ale przede wszystkim gospodarność, oszczędność i znajomość sztuki kulinarnej - pisze w swojej książce Grażyna Michalik.
Zobacz także:**Możesz sam przygotować figurkę wielkiego mistrza Zakonu Krzyżackiego**
Autorka książki od urodzenia jest mieszkanką Sztumu. Z wykształcenia jest pedagogiem, oligofrenopedagogiem i specjalistką terapii pedagogicznej. Zawodowo związana jest ze Szkołą Podstawową nr 2 w Sztumie, gdzie pracuje jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej.
"Smaki Powiśla" będzie można kupić podczas dzisiejszego spotkania, ale również w Tabularium, czyli kwidzyńskim sklepie z pamiątkami. Książkę można również nabyć drogą wysyłkową. Wystarczy wysłać zamówienie na adres poczty elektronicznej: [email protected]l.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?