2 z 5
Poprzednie
Następne
Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania
Pierogi przepis babci
Podstawowy przepis na pierogi, które większość z nas pamięta z dzieciństwa to te przygotowywane z mąki pszennej.
Składniki:
400 g mąki
1-2 żółtka
2 łyżki masła
szczypta soli
ok. 60 ml przegotowanej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę, a masło roztapiamy w garnuszku, po czym odstawiamy do przestudzenia. W mące robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy sól i masło oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Babcie często zawijały ciasto w ściereczkę i dawały mu "odpocząć" przez ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawamy kółka, np. szklanką, nakładamy farsz i sklejamy boki. Gotujemy w osolonej wodzie.