MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych...
fot. pixabay.com

Wędzone, parzone i surowe. Swojskie wędliny przygotujesz w kuchni

Wędzone wędliny

Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych wyrobów jest nie do podrobienia. Wybrane mięsa, np. szynki, schaby i karkówki na tydzień należy moczyć w solance z dodatkiem przypraw. Przy większych ilościach dobrze zrobić to w beczce. Gotowe kawałki, po wcześniejszym opłukaniu, powinny jeszcze jedną noc przeschnąć. Następnie owinięte w siatkę można wędzić dymem. Dobór drewna jest kwestią indywidualną. Proces wędzenia trwa kilka godzin.

Zobacz również

Nieznany sprawca ukradł medal z pomnika mł. chor. Jarosława Maćkowiaka

Nieznany sprawca ukradł medal z pomnika mł. chor. Jarosława Maćkowiaka

Lewandowski z golem pożegnał trenera. Skrót meczu Sevilla - Barcelona

Lewandowski z golem pożegnał trenera. Skrót meczu Sevilla - Barcelona

Polecamy

Piotr Celeban uzależniony od sportu. Po futbolu przyszedł czas na trójbój siłowy

Piotr Celeban uzależniony od sportu. Po futbolu przyszedł czas na trójbój siłowy

Jarosław Królewski: Trzeba podejść do Wisły w inny sposób. Jeśli dalej będę w klubie

Jarosław Królewski: Trzeba podejść do Wisły w inny sposób. Jeśli dalej będę w klubie

Tragiczna śmierć żeglarza na Śniardwach. Jacht zahaczył masztem o linię energetyczną

Tragiczna śmierć żeglarza na Śniardwach. Jacht zahaczył masztem o linię energetyczną