MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Illegal Night na parkingu centrum handlowego przy al. Piłsudskiego ZDJĘCIA

Illegal Night na parkingu centrum handlowego przy al. Piłsudskiego ZDJĘCIA

Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

NOWE
Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

Polecamy

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Życie z miastenią. Z tyłu głowy zawsze jest strach, że to wszystko wróci...

Życie z miastenią. Z tyłu głowy zawsze jest strach, że to wszystko wróci...

Ci, którzy na statkach wyruszyli na morze - holenderskie mariny w epoce baroku

Ci, którzy na statkach wyruszyli na morze - holenderskie mariny w epoce baroku