MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Do Skorzęcina dojedziemy inaczej. Zmiana organizacji ruchu

NOWE
Do Skorzęcina dojedziemy inaczej. Zmiana organizacji ruchu

W Szprotawie, pierwszego dnia wakacji ruszył basen miejski!

NOWE
W Szprotawie, pierwszego dnia wakacji ruszył basen miejski!

Polecamy

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć