MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

To dlatego warto pić kawę. Prozdrowotne właściwości picia "małej czarnej". Kawa ziarnista, bezkofeinowa, czy z cytryną. Sprawdź ich zalety

KK
Sprawdź, dlaczego się warto skusić na małą czarną, a może na kawę z cytryną? Zobacz zalety, ale i skutki uboczne picia kawy
Sprawdź, dlaczego się warto skusić na małą czarną, a może na kawę z cytryną? Zobacz zalety, ale i skutki uboczne picia kawy 123 rf - zdjęcie ilustracyjne
Dlaczego warto pić kawę? Mała czarna posiada wiele prozdrowotnych właściwości - pomaga nie tylko uzyskać lepszą koncentrację, ale także działa przeciwzapalnie. Jak często powinno się sięgać po tzw. małą czarną? Dlaczego warto wybierać kawę ziarnistą? Czy kawa bezkofeinowa rzeczywiście nie ma w sobie kofeiny? Sprawdźcie.

Skutki uboczne picia kawy rano

Kawa jest napojem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. To właśnie od niej, zamiast od śniadania, rozpoczynają dzień. Nie zawsze jednak jest to dobrym wyborem. Kawa pita na czczo, może powodować skutki uboczne. Wszystko przez fakt, że we wspomnianym napoju jest zawarta kofeina, która nasila wydzielanie kwasu solnego. Pita w nadmiarze podrażnia błonę śluzową oraz stymuluje cofanie się treści pokarmowej do gardła.

ZOBACZ: Te osoby nie mogą pić kawy. Kto powinien z niej zrezygnować? Nie tylko kobiety w ciąży. Sprawdź, komu nie jest wskazane picie kawy.

Dlaczego warto pić kawę? To zalecają dietetycy

Chociaż jeszcze niedawno kawę postrzegano jako używkę, w 2016 roku znalazła się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, czyli schemacie, który przedstawia zasady prawidłowego żywienia.

- W 2016 roku wprowadziliśmy kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, z duszą na ramieniu, mając świadomość, że to posunięcie może trochę przedwczesne, może jeszcze zbyt wizjonerskie. Niemniej wyniki badań z ostatnich lat utwierdziły nas w słuszności tamtego wyboruii - opowiadał prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza.

Wyniki badań, o których wspomina profesor Jarosz, to setki współczesnych naukowych analiz prowadzonych na całym świecie. Lekarze i naukowcy starają się przedstawiać kolejne dowody na to, że picie kawy, w umiarkowanych ilościach, pomaga nie tylko zdobyć lepszą koncentrację, a także działa przeciwzapalnie i może zapobiegać niektórym nowotworom. Odkąd potwierdzono, że regularne picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie, na stałe zagościła ona w zaleceniach dietetycznych.

Ile powinno się pić kaw dziennie? Tej ilości lepiej nie przekraczaj

Jaka ilość kawy jest zalecana w codziennym jadłospisie? Przede wszystkim nie powinno się z nią przesadzać. Najwięcej korzyści dla zdrowia powoduje bowiem umiarkowane spożycie kawy, czyli maksymalnie 5 filiżanek dziennie. Dawka kofeiny zawarta w takiej porcji wynosi maksymalnie do 400 mg kofeiny. Taka ilość została uznana za bezpieczną dla organizmu.

Kawa ziarnista - produkt, który cieszy się sporą popularnością

Wśród wspomnianych produktów sporą popularnością cieszy się kawa ziarnista. To gatunek, który cieszy się największą popularnością spośród wszystkich znanych rodzajów. Chociaż istnieje ponad 500 rodzajów kawowca, konsumenci najczęściej wybierają dwa, które prezentujemy poniżej.

  • Arabica - ma niewielką zawartość kofeiny. To przekłada się na jej delikatny smak. Ma długie, płaskie lub lekko wklęsłe ziarna, z charakterystyczną rysą w kształcie litery S.
  • Robusta - ma wysoką zawartość kofeiny i kwasu chlorogenowego. Ma niewielkie, lekko zielony kolor i charakterystyczną, prostą rysę.

Kawa z cytryną - dlaczego warto po nią sięgać?

Coraz więcej osób łączy kawę z cytryną. Wspomniane dwa produkty posiadają cenne właściwości. Napój zawiera m.in. kwas chlorogenowy, neutralizujące wolne rodniki i wspomagający mechanizmy obronne organizmu. Wpływa na układ nerwowy, poprawiając pamięć i koncentrację. Z kolei cytryna ma sporą zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza infekcje, a także zmniejszając ryzyko zachorowania. Ma też witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Nic więc dziwnego, że wiele osób sięga po połączenie kawy z cytryną, które jest nie tylko ciekawe w smaku, ale także może pozytywnie wpływać na organizm.

Kawa bezkofeinowa - czy rzeczywiście nie ma kofeiny?

Wśród produktów chętnie wybieranych przez konsumentów, jest kawa bezkofeinowa. Chociaż mogłoby się wydawać, że nie zawiera kofeiny, jest wręcz przeciwnie. Przeważnie filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera 1 mg-5 mg kofeiny. Są to śladowe ilości, które nikomu nie zagrażają. Dlatego chętnie wybierana jest przez osoby cierpiące na nadciśnienie lub bezsenność, które nie muszą rezygnować z przyjemności picia kawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto