Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w tradycjach pogańskich. Był to dzień zakończenia zimy i nadejścia wiosny. Obchodzono go jedząc tłuste potrawy, między innymi pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, a wszystko to popijając winem. Dopiero w XVI w. w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków na słodko. Były one jednak inne niż te, które jemy obecnie. Wówczas w pączkach można było znaleźć migdał, komu się trafił taki pączek, ten mógł cieszyć się szczęściem i dostatkiem.
Tłusty Czwartek, inaczej zwany jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest dniem, w którym możemy się bezkarnie objadać.
Pączki z dżemem, z nadzieniem różanym, z czekoladą, z budyniem! To tylko niektóre pączkowe kombinacje tak miłe dla podniebienia. Faworytami niektórych amatorów tłustoczwartkowego święta są też faworki. Jeszcze inni wolą drożdżówki. Możliwości jest wiele!
Jak co roku w Tłusty Czwartek piekarnie i cukiernie przeżyją prawdziwe oblężenie. Nie inaczej jest w Kwidzynie! Macie swoje ulubione miejsce, gdzie kupujecie pyszności z okazji tego dnia? Dajcie znać w komentarzach!
Andrzej Polan i jego przepis na idealne pączki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?