Tę tartę zrobisz szybko i bez problemów!
Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej, wykonywany najczęściej z ciasta kruchego, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kruchym ciastem wykładamy okrągłą formę o pofalowanych brzegach, a środek wypełniamy ulubionym nadzieniem.
Prosty przepis na pyszną tartę z jabłkami

Proponujemy słodką i jesienną wersję tego wypieku – tartę z jabłkami i cynamonem. Maślane, kruche ciasto wypełniamy kwaskowatymi jabłkami. Całość dekorujemy cukrem pudrem i cynamonem. Takie ciasto zrobimy bardzo prosto i szybko. Dodatkowo dekorując wierzch ciasta możemy rozbudzić naszą kreatywność tworząc np. listki czy krateczkę.
Składniki:
(przygotowanie ok. 10 min, pieczenie ok. 45 min)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej
- ok 4 jabłka, najlepiej kwaśne, do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Jak zrobić tartę z jabłkami?
- Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli i ponownie posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto.
Nasza porada: kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepło rąk roztapia masło. Dlatego warto jak najdłużej zagniatać ciasto nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta. Możesz także po wyrobieniu zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 min. - Umyj i obierz jabłka. Pokrój owoce na cząstki.
- Ciasto podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią formę na tartę, razem z brzegami
- Na cieście ułóż jabłka, możesz oprószyć je cynamonem, a jeśli są bardzo kwaśne to posyp je także łyżeczką cukru.
- Rozwałkuj resztę ciasta, potnij na paseczki i ułóż na tarcie krateczkę. Możesz także wyciąć z ciasta listki i udekorować nimi środek wypieku.
- Piecz ciasto w 180 stopniach ok 45 min. Można jeść jeszcze ciepłe!
Ciasto będzie pięknie wyglądać i zachęcająco pachnieć, jeśli przed podaniem oprószysz je cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!