MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz również

Pożar ciężarówki na A4 koło Tarnowa. Droga na Kraków zablokowana

Pożar ciężarówki na A4 koło Tarnowa. Droga na Kraków zablokowana

Za piłkarzami Motoru Lublin pierwszy trening przed nowym sezonem. Zdjęcia

Za piłkarzami Motoru Lublin pierwszy trening przed nowym sezonem. Zdjęcia

Polecamy

Uczniowie i studenci mogą więcej dorobić do renty rodzinnej. Ile?

Uczniowie i studenci mogą więcej dorobić do renty rodzinnej. Ile?

Szkoły będą kontrolowane. Nauczyciele rozczarowani nowymi pomysłami MEN-u

Szkoły będą kontrolowane. Nauczyciele rozczarowani nowymi pomysłami MEN-u

Jak spalić więcej kalorii? Ważny jest sposób chodzenia. Robisz tak?

Jak spalić więcej kalorii? Ważny jest sposób chodzenia. Robisz tak?