Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły od marca 2006 roku są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zobacz także:
Jak podaje Lokalna Organizacja Turystyczna LOT Liwa, powidła z regionu Dolnej Wisły smaży się od września do października z dojrzałych śliwek węgierek ze wszystkich lokalnych odmian. Proces smażenia rozpoczyna się od przygotowania miedzianych kotłów z drewnianymi mieszadłami i rozpalenia ogniska, które podsyca się drewnem liściastym. Następnie wsypuje się do naczyń wypestkowane owoce. Śliwki smażone są bez cukru, na wolnym ogniu 2-3 dni po 8-10 godzin, aż do momentu zgęstnienia.
PROGRAM IMPREZY
• godz. 15 - oficjalne otwarcie imprezy
• godz. 15.30 - występ artystyczny dzieci z Zespołu Szkół w Nebrowie Wielkim
• godz. 16.30 - smażenie powideł, degustacja
• godz. 17 - konkursu rodzinne i dla dzieci
• godz. 18.30 - wręczenie nagród
• godz. 19 - zabawa z zespołem DJ Adamski
• godz. 0 - zakończenie imprezy
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?