Karp na wigilijnym stole - nie tylko smażony
Nie ma potrawy bardziej kojarzącej się z wigilią niż tradycyjny świąteczny karp. Polska kuchnia dorobiła się kilkudziesięciu, jeśli nie kilkuset przepisów na przyrządzanie tej świątecznej ryby. Najbardziej znane to karp smażony, po żydowsku z rodzynkami i w sosie polskim.
Tradycja podawania tej ryby na wigilijnym stole jest krótsza niż się nam wydaje. Przez ostatnie 900 lat karp raz pojawiał się w jadłospisie Polaków, raz znikał. W Wigilię na stołach Polaków gościły różne ryby, ale znaną dziś formę karpia na dobre wprowadził na święta dopiero PRL.
Powojenny minister przemysłu Hilary Minc, w 1947 roku wprowadzając gospodarkę planową, przypomniał sobie o karpiu. Masowy sposób hodowli sprzyjał wykorzystaniu ryby w komunistycznej machinie propagandowej. Zapewnienie stałych dostaw do sklepów Centrali Rybnej okazało się jednak nierealne, wymyślono więc hasło „Karp na każdym wigilijnym stole”. Tradycja przynoszenia do domu żywej ryby, wzięła się stąd, że innej po prostu nie było. Wystarczyło kilka dekad i dziś większość Polaków nie wyobraża już sobie Wigilii bez karpia.
Karp po wrocławsku - oryginalny przepis
Aby nie kojarzyło się nam to jednak tak ponuro, prezentujemy dziś w jaki sposób tą popularną rybę podawali na wigilijny stół protestanci - w bulionie luterańskim.
Wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, przyrządzamy dziś filet z karpia w bulionie luterańskim na kapuście z winogronem
Karp po wrocławsku - przepis - składniki:
600 g filetów z karpia
400 g kapusty kiszonej
200 g winogron
200 g cebuli
200 ml śmietany
100 ml wina białego
500 ml piwa pszenicznego
50 g cytryn
30 ml miodu
100 ml masła klarowanego
sól, pieprz, liść laurowy
Karp po wrocławsku - przepis - przygotowanie:
Krok 1 - Fileta z karpia oczyszczamy z łusek i ości, kroimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, przekładamy cebulą skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Po tym czasie filety z karpia obsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy cebulę, miód, liść laurowy, zalewamy piwem i dusimy około 5 minut.
Krok 3 - Odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy kapustę z winogronami. W tym celu pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy winogron bez pestek i podlewamy białym winem. Po odparowaniu wina podlewamy słodką śmietaną i dusimy do czasu aż zgęstnieje do konsystencji sosu, a winogrona oddadzą słodycz
Krok 4 - Dodajemy ugotowaną kapustę i dusimy około 5 minut.
Krok 5 - Fileta z karpia układamy na kapuście z winogronami i dekorujemy cząstką cytryn
Smacznego! Karp gotowy!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?