Smaki Pomorza. Odcinek 3: Miejsce, które powstało z miłości. W hotelu Szarlota przygotowaliśmy zalewajkę i szaszłyki ze szczupaka. Przepisy

AKCJA SPECJALNA SMAKI POMORZA

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Szarlota to magiczne miejsce. Według legendy powstało z prawdziwej miłości dwojga ludzi. W ramach naszego programu "Smaki Pomorza" zapraszamy Was tu, gdzie można smacznie zjeść, odpocząć i poznać kawał naprawdę ciekawej historii. Dziś gotujemy kaszubską zalewajkę na maślance i duet szaszłykowy ze szczupaka i wątróbki drobiowej w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu z ogórków.

- Legenda głosi, że za czasów pruskich pomieszkiwała tu piękna i mądra kobieta o imieniu Szarlota. Zauroczeni tym miejscem, wraz ze swoim mężem - generałem francuskiej armii - postanowili tu zamieszkać na stałe. Miłość tych dwojga płynąca z ich serc wpłynęła na mieszkańców tych okolic, którzy postanowili nazwać te tereny imieniem Szarloty - tak zaczyna się opowieść o jednym z najpiękniejszych miejsc w naszym regionie. Tym razem z naszym specjalnym programem "Smaki Pomorza" gościliśmy właśnie w Kompleksie Wypoczynkowym Szarlota.

- W 1967 roku Polskie Linie Oceaniczne postanowiły w tym miejscu wybudować ośrodek wypoczynkowy dla swoich pracowników. Dziś niej tylko marynarze mogą przybywać do tego miejsca, korzystać z kajaków, grać w kręgle czy smakować lokalnych przysmaków - opowiada Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Poznaj historię TSS Stefana Batorego

W Szarlocie można też zapoznać się z niezwykle ciekawą historią. - TSS Stefan Batory to ostatni polski transatlantyk, który łamał fale oceanu w podróżach do Stanów Zjednoczonych. Praca marynarza na pewno nie była łatwa. Rejsy trwały wiele miesięcy, a załoga, w przeciwieństwie do pasażerów, nie pławiła się w luksusach - mówi Krzysztof Szulborski. W Szarlocie można podziwiać eksponaty pozostałe po tej wielkiej historii polskiej żeglugi. A meble, które tu stoją, niektórzy mogą pamiętać z filmu "Kochaj albo rzuć".

Czas na coś pysznego

Co można zjeść w tak wyjątkowym miejscu? - W mojej restauracji goście lubią ryby z naszych jezior. Jedną z nich jest sandacz w sosie borowikowym. Mamy też kaszubską zupę zalewajkę. Naszym drugim daniem będą szaszłyki - szczupak z kalafiorem, do tego mamy wątróbkę z gruszką i cebulką - mówi Marcin Wejer, szef kuchni w Hotelu Szarlota.

Czytaj także

Do zalewajki potrzebny jest wywar na żeberkach i namoczone grzyby suszone. Do wywaru dodajemy także podsmażone ziemniaki, boczek, kiełbasę i cebulkę. Nie należy zapomnieć o nabiale - maślance i śmietanie 18% z firmy EKO Kniaź. Do wywaru dodaje się także czosnek, a jeżeli ktoś lubi - to także paprykę chili. - Warto dodać trochę mąki, żeby śmietanka czy maślanka, którą dodajemy do zupy, się nam nie zwarzyła - podkreśla Mistrz Kulinarny.

Do drugiego dania potrzebne są przede wszystkim wątróbka drobiowa i szczupak. Ze szczupakiem łączymy kalafior, a z wątróbką - gruszkę i czerwoną cebulę. Dodatkiem są grillowane warzywa. Uzupełnieniem całego dania jest wyjątkowy sos, na który składają się: twaróg firmy EKO Kniaź, jogurt naturalny, ogórek świeży oraz kiszony, sól i pieprz.

Smaki Pomorza, odcinek 3. Przepisy:

Zalewajka Kaszubska na maślance

Składniki: porcja na 10 osób
Żeberka 500 g
Boczek wędzony 500 g
Mieszanka warzyw “Słupki” firmy "Warzywa Kwidzyn" 600 g
Ziemniaki 600 g
Cebula 300 g
Maślanka firmy Eko Kniaź Bio 600 ml
Śmietana 30% firmy Eko Kniaź Bio 250 ml
Masło firmy Eko Kniaź Bio 100 g
Grzyby suszone 150 g
Koper/nać 1 pęczek
Kiełbasa zwyczajna 300 g
Szczypiorek 1 pęczek
Mąka 30 g
Liść laurowy ok. 4 sztuk
Ziele angielskie ok. 6 sztuk
Sól, pieprz do smaku Czosnek ząbek - 1 sztuka

Przygotowanie:
Gotujemy wywar z żeberek z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. W osobnym garnku gotujemy uprzednio obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki - al dente.

Grzyby zalewamy przegotowaną gorącą wodą – po ok. 30 minutach odcedzamy przez sitko, a otrzymany wywar dodajemy do zupy.

Miękkie żeberka wyciągamy z wywaru i dodajemy włoszczyznę oraz pokrojone grzyby.

Kiełbasę wraz z połową boczku kroimy w paski, cebulę w kostkę a czosnek drobno siekamy – wszystko smażymy na maśle. Na koniec dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, a potem dodajemy do zupy. Maślankę i śmietanę hartujemy i także dodajemy do zupy.

Obrane żeberka i posiekany koperek dodajemy również do zupy, którą smakujemy i według uznania doprawiamy do smaku.
Pozostały boczek wraz z cebulą kroimy w kostkę – podsmażamy i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy szczypiorek. Ziemniaki możemy podać osobno lub dodać do zupy.

Duet szaszłykowy ze szczupaka i wątróbki drobiowej w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu z ogórków

Składniki: porcja na 10 osób
Szczupak filet 2000 g
Kalafior mrożony firmy "Warzywa Kwidzyn" 800 g
Wątroba drobiowa 1000 g
Gruszki 800 g
Cebula czerwona 800 g
Papryka świeża 500 g
Cukinia 500 g
Pieczarki 500 g
Bób konserwowy firmy "Warzywa Kwidzyn" 500 g
Jogurt naturalny firmy Eko Kniaź Bio 250 ml
Chudy twaróg firmy Eko Kniaź Bio 250 g
Ogórek świeży 150 g
Ogórek konserwowy 150 g
Maliny 300 g
Papryka chili 100 g
Czosnek 1 szt.
Bazylia świeża 1 szt.
Mięta świeża 1 szt.
Rozmaryn świeża 1 szt.
Cytryna 300 g
Sól 30 g
Pieprz 20 g
Oliwa 300 ml
Masło firmy Eko Kniaź Bio 100 g
Cukier 20 g

Przygotowanie:
Szczupaka oczyszczamy, kroimy w paski o grubości 1-2 cm i długości ok.20-25 cm. Nadziewamy na szpikulec, razem z kalafiorem. Robimy marynatę: papryczka chili,czosnek, sól, sok z cytryny, zioła oraz oliwa - tym nacieramy szaszłyk i odstawiamy na ok 1-2 godziny.

Wątróbkę oczyszczamy, gruszkę i cebulę kroimy w cząstki - nadziewamy na szpikulec, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę, cukinię, pieczarki i cebulę kroimy w grubsze paski, a następnie je grillujemy. Doprawiamy ziołami i dodajemy bób.

Sos ogórkowy
Jogurt i twaróg z czosnkiem blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Na tarce ścieramy ogórki , dodajemy do masy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Szaszłyki grillujemy i podajemy z warzywami, sosem i malinami.

warzywakwidzyn.pl
ekokniaz.pl

szarlota.pl

Najnowsze oferty na Black Friday

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Smaki Pomorza. Odcinek 3: Miejsce, które powstało z miłości. W hotelu Szarlota przygotowaliśmy zalewajkę i szaszłyki ze szczupaka. Przepisy - Kościerzyna Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3