Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ryzyko anemii u osób stosujących dietę wegetariańską

abcZdrowie.pl
Dieta wegetariańska uchodzi za zdrową, jednak nieobecność mięsa w jadłospisie może mieć poważne następstwa. Wegetarianie są bardziej podatni między innymi na rozwój anemii.

Rezygnacja z produktów mięsnych w diecie nie pozostaje bez wpływu na organizm. Eliminując mięso, narażamy się na niedobór żelaza, który może doprowadzić do niedokrwistości. Brak mięsa w diecie może również powodować niedobór witaminy B12, skutkujący anemią, zaburzeniami w obrębie układu nerwowego i upośledzeniem funkcji mózgu. Niedokrwistości można uniknąć, spożywając produkty bogate w witaminę C (poprawia wchłanianie żelaza z produktów roślinnych), jaja i sery.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Partnerem serwisu jest

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto