Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

Zobacz również

Pełne stragany na targowisku w Pile

Pełne stragany na targowisku w Pile

Gdzie oglądać mecz Korona - Piast? Gospodarze bronią się przed widmem spadku

Gdzie oglądać mecz Korona - Piast? Gospodarze bronią się przed widmem spadku

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Śmiertelny wypadek busa z wycieczką nauczycieli z Kwidzyńskiej SP 2

Śmiertelny wypadek busa z wycieczką nauczycieli z Kwidzyńskiej SP 2