Oba produkty oceniano w konkursie, który podzielony był na cztery kategorie: potrawy mięsne, owocowo-warzywne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz inne. Zarówno Powiślańska śliwka w occie jak i ocet śliwkowy w swoich kategoriach otrzymały wyróżnienia.
- Bardzo cieszymy się z obu tych wyróżnień. Zainteresowanie naszymi produktami wśród uczestników jarmarku było naprawdę spore - mówi Elżbieta Szczukowska z rakowieckiego KGW. - Wielu zaskoczył nasz ocet śliwkowy. Dziwili się, że pomimo tego, że to ocet, to jest tak łagodny w smaku i nie drapie - dodaje szefowa KGW i już dziś zaprasza 28 września na Święto Śliwki, które odbędzie się na placu przy ul. Szkolnej w Rakowcu. Będzie to już IV edycja festynu.
Warto pamiętać, że śliwka w occie z Rakowca wpisana jest na ministerialną listę produktów regionalnych. Ocet na razie czeka w kolejce.
Zwycięskie produkty otrzymały Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Wśród nagrodzonych znaleźli się: Halina Rogińska i Tomasz Kossakowski z gospodarstwa agroturystycznego "Gościna" w Kalisku Kościerskim - za Karasia w śmietanie z żurawiną" uznanego za najlepszą potrawę regionalną, Brygida i Andrzej Kąkol za "Worsztę" (kiełbasę mięsną) - najlepszy produkt regionalny w kategorii produktów zwierzęcych, firma Fungopol Cis-Bankiewicz-Skórczewski za "Borowika marynowanego" uznanego za najlepszy produkt roślinny, Sebastian Wawszczak i Dawid Fandrajewski za "Piwo Kociewskie Pszeniczne", uznane za najlepszy produkt w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz Maria i Roman Jońca z gospodarstwa agroturystycznego "U Marysi" za "Pierogi z płuckami jagnięcymi" (zwycięzca w kategorii "inne").
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?