Program „Doceń polskie” ma promować wysokiej jakości produkty dostępne na polskim rynku oraz posiadające „polski akcent”. Uczestnictwo w programie gwarantuje producentowi szerokie wsparcie promocyjne na różnych płaszczyznach i za pośrednictwem różnych nośników informacji – za pośrednictwem mediów tradycyjnych jak i elektronicznych. Honorowy patronat nad programem sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Podczas osiemnastej Certyfikacji, która odbyła się 28 października w Hotelu Szafran, w Czeladzi k. Katowic, certyfikat otrzymały dwa produkty: powiślańska śliwka w occie oraz ocet z powiślańskiej śliwki. Oba te produkty znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto dodać, że w całym województwie pomorskim są 173 produkty wpisane na tę ministerialną listę. Więcej, bo aż 200, ma tylko województwo podkarpackie. Śliwka i ocet jako produkty regionalne stały się kulinarnymi wizytówkami powiatu i są promowane przy wielu okolicznościowych imprezach.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Sala tradycji kulinarnych w Rakowcu. Warsztaty z finalistką "Hell's Kitchen"
Śliwka na wspomnianą listę została wpisana 2011 roku. Do jej przygotowania gospodynie z Rakowca używają śliwek węgierek, które potem trzykrotnie zalewają gorącym roztworem octu i cukru. Na koniec całość uzupełniają goździkami, imbirem, gorczycą i wanilią. Jeśli jednak ktoś chce przygotować „swoją” śliwkę, może mieć kłopot, bowiem panie z Rakowca proporcji poszczególnych składników nie zdradzają.
Na liście produktów regionalnych widnieje również ocet śliwkowy. Specjał cechuje się wyraźnym posmakiem słodko-kwaśnej śliwki, octu, goździków i imbiru. Co ciekawe, poddaje się go 4-krotnemu gotowaniu, co sprawia że potrawa, do której jest dodawany nie musi być przegotowywana.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?