Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rakowiec: Powiślańska śliwka i ocet z certyfikatem "Doceń polskie"!

Redakcja
Certyfikatem „Doceń polskie” nagrodzono wyroby Stowarzyszenia Mieszkańców i Sympatyków Wsi Rakowiec. To śliwka w occie oraz ocet śliwkowy. Oba produkty otrzymały dodatkowo tytuł Top Produkt - zarezerwowany dla żywności z maksymalnymi ocenami.

Program „Doceń polskie” ma promować wysokiej jakości produkty dostępne na polskim rynku oraz posiadające „polski akcent”. Uczestnictwo w programie gwarantuje producentowi szerokie wsparcie promocyjne na różnych płaszczyznach i za pośrednictwem różnych nośników informacji – za pośrednictwem mediów tradycyjnych jak i elektronicznych. Honorowy patronat nad programem sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Podczas osiemnastej Certyfikacji, która odbyła się 28 października w Hotelu Szafran, w Czeladzi k. Katowic, certyfikat otrzymały dwa produkty: powiślańska śliwka w occie oraz ocet z powiślańskiej śliwki. Oba te produkty znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto dodać, że w całym województwie pomorskim są 173 produkty wpisane na tę ministerialną listę. Więcej, bo aż 200, ma tylko województwo podkarpackie. Śliwka i ocet jako produkty regionalne stały się kulinarnymi wizytówkami powiatu i są promowane przy wielu okolicznościowych imprezach.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Sala tradycji kulinarnych w Rakowcu. Warsztaty z finalistką "Hell's Kitchen"

Śliwka na wspomnianą listę została wpisana 2011 roku. Do jej przygotowania gospodynie z Rakowca używają śliwek węgierek, które potem trzykrotnie zalewają gorącym roztworem octu i cukru. Na koniec całość uzupełniają goździkami, imbirem, gorczycą i wanilią. Jeśli jednak ktoś chce przygotować „swoją” śliwkę, może mieć kłopot, bowiem panie z Rakowca proporcji poszczególnych składników nie zdradzają.

Na liście produktów regionalnych widnieje również ocet śliwkowy. Specjał cechuje się wyraźnym posmakiem słodko-kwaśnej śliwki, octu, goździków i imbiru. Co ciekawe, poddaje się go 4-krotnemu gotowaniu, co sprawia że potrawa, do której jest dodawany nie musi być przegotowywana.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto