Przepis na pierniki błyskawiczne. Możesz je zrobić na ostatnią chwilę przed świętami. Sprawdź

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, miękkie pierniczki, które można jeść zaraz po upieczeniu. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, miękkie pierniczki, które można jeść zaraz po upieczeniu. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Masz ochotę na świąteczne pierniki, ale zbyt mało czasu, by je zrobić? Mamy dla Ciebie idealny przepis na ciasteczka błyskawiczne. Są miękkie zaraz po upieczeniu, więc możesz zrobić je na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Dodatkowo ich wykonanie jest bardzo proste! Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pierniki błyskawiczne i zobacz zdjęcia.

Pierniki bez "leżakowania"

Tradycyjne pierniki to korzenne, miodowe ciasteczka, które po upieczeniu wymagają zwykle leżakowania, tzn. są twarde i potrzebują kilku dni, by zmięknąć i nadawać się do zjedzenia. Ich pieczenie warto zaplanować na minimum tydzień przed świętami Bożego Narodzenia. Jeśli jednak święta tuż tuż, a Ty masz ochotę na pierniczki, to nic straconego! Mamy dla Ciebie rewelacyjny i sprawdzony przepis na ciasteczka błyskawiczne.

Pierniki z naszego przepisu robi się bardzo prosto i szybko, ciasto nie jest twarde, łatwo je wałkować i wycinać kształty. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie i nieco kruche, a w domu pięknie pachnie korzennymi przyprawami.

Do ich wykonania możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika lub zrobić własną. Wystarczy w słoiczku wymieszać:

  • cynamon
  • imbir
  • czarny pieprz
  • kardamon
  • gałkę muszkatołową
  • goździki
  • anyż gwiaździsty
  • ziele angielskie

Prosty przepis na pierniki błyskawiczne

Porcje ciasta rozwałkuj i wycinaj ulubione kształty
Porcje ciasta rozwałkuj i wycinaj ulubione kształty Katarzyna Puczyńska

(porcja: ok 120 małych pierniczków, czas przygotowania: ok. 1 godz.)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 200 g cukru, można użyć także ciemnego cukru muscovado
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • lukier do ozdoby ( cukier puder i sok z cytryny)
  • opcjonalnie można kupić dekoracje cukiernicze np. złote i srebrne waflowe kuleczki

Jak zrobić pierniki błyskawiczne?

Przygotowanie

  1. Zacznij od przesiania mąki na stolnice. Dodaj masło i posiekaj nożem.
  2. Dodaj pozostałe składniki czyli jajka, miód, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli i zagnieć ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
  3. Porcje ciasta rozwałkuj i wycinaj ulubione kształty.
  4. Piecz pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12 min w 190 stopniach.
  5. Wystudzone udekoruj wedle uznania. Gotowe.

Pierniczki najłatwiej udekorować lukrem - utrzyj ok. szklankę cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Gęstszym lukrem możesz zrobić wzorki, jeśli chcesz posmarować pierniczki równą warstwą zrób lukier nieco rzadszy dodając 1 łyżeczkę wrzątku. Smacznego!

Zobacz w galerii, jak przygotować pierniczki błyskawiczne krok po kroku

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na pierniki błyskawiczne. Możesz je zrobić na ostatnią chwilę przed świętami. Sprawdź - Polska Times

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie