MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraczki pruskie...
fot. pixabay

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Buraczki pruskie
Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej. Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku.

Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete” znane były przed II wojną światową. Według oryginalnego przepisu przygotowywane są z dodatkiem zalewy słodko-kwaśnej, która wykorzystywana jest także do innych potraw. Specjalne połączenie kminku z burakami sprawia, że buraczki pruskie mają niepowtarzalne walory smakowe. Produkt pochodzi z okolic Sztumu. Receptura przyrządzania Buraczków pruskich opiera się na produktach łatwo dostępnych na tych terenach (kminek uprawiano w ogrodach). Wyróżnikiem jest dość zaskakujące połączenie kminku i buraków.

Zobacz również

Już 20 lat nie ma „Kurmanka”, a jednak zawsze jedzie z nami...

Już 20 lat nie ma „Kurmanka”, a jednak zawsze jedzie z nami...

Piotr Lisek zaprasza na mityng „Lisek w domu”. Będzie mistrz olimpijski!

Piotr Lisek zaprasza na mityng „Lisek w domu”. Będzie mistrz olimpijski!

Polecamy

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!