Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiślańska śliwka w occie z Rakowca. Ocet też na liście produktów tradycyjnych

Redakcja
Ocet z powiślańskiej śliwki to kolejny produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wspomniany ocet to zalewa, w której leżakuje śliwka, którą już w maju 2011 roku wpisano na listę produktów tradycyjnych.

- To nasz drugi produkt tradycyjny, dlatego jesteśmy bardzo szczęśliwe i dumne - cieszy się Elżbieta Szczukowska, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Rakowca, bo to przez tamtejsze gospodynie ów rarytas jest przygotowany.

Do przygotowania powiślańskiej śliwki w occie używane są owoce śliwki węgierki zwykłej. Po zbiorze śliwek są one dokładnie myte oraz układane w dużych naczyniach kamionkowych lub słojach. Następnie trzykrotnie zostają zalewane gorącym roztworem octu i wody z cukrem w odstępach jednodobowych (każdorazowo zlany roztwór jest ponownie podgrzewany). Za trzecim razem dodawane są przyprawy takie jak goździki, wanilia, imbir, gorczyca. Po około 10 dniach przekładane zostają do mniejszych słoików.

Inne produkty z naszego powiatu uznane za tradycyjne to Nebrowianka (nalewka śliwkowa) oraz śliwkowe powidła nebrowskie. Na liście znajduje się ok. 160 produktów z Pomorza.

Polub nas na Facebooku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto