MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Jarmuż

To kolejne warzywo, które stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świeży jarmuż jest dostępny od późnej jesieni aż do przedwiośnia - po przemarznięciu liście są jeszcze smaczniejsze, gdyż tracą gorycz.

Właściwości
Jarmuż to bogate źródło wapnia i żelaza. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, działając przeciwnowotworowo. Ma także właściwości przeciwzapalne, sam w sobie jest zaś lekkostrawny.

Wykorzystanie w kuchni
Jarmuż nada się do suró­wek, zup, sałatek, czy budyniów. W Japonii sok z jarmużu stosowany jest jako suplement diety. Roślinę można spożywać na surowo, jednak to obróbka termiczna pozbawi ją włóknistości. Doskonale będzie smakowała w wersji zapiekanej, gotowanej lub nawet smażonej.

Zobacz również

Muzyczna magia w Pałacyku Zielińskiego. Sporo ludzi i świetna zabawa [FOTO]

Muzyczna magia w Pałacyku Zielińskiego. Sporo ludzi i świetna zabawa [FOTO]

Tak bawili się uczestnicy drugiej edycji Mormin Summer Lake! [ZDJĘCIA]

Tak bawili się uczestnicy drugiej edycji Mormin Summer Lake! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Dzieci rodzi się u nas coraz mniej. Jak naprawić tę statystykę?

Dzieci rodzi się u nas coraz mniej. Jak naprawić tę statystykę?

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny