MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Krem ponczowy

„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który otrzeć w kawałkach o skórkę z cytryn i pomarańcz, a potem utłuc i przesiać. Wcisnąć przez sitko sok z 4-ech cytryn i ubijać na ogniu aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, wlać 10 listków rozpuszczonej żelatyny i ubijać dalej na lodzie trzepaczką, a gdy zaczyna tężeć, dodać duży kieliszek araku, wymieszać dobrze, dać do formy zmaczanej w wodzie i obsypanej cukrem i zamrozić”.

Zobacz również

Uwaga! IMGW wydał ostrzeżenie I stopnia przed burzami dla woj. zachodniopomorskiego

NOWE
Uwaga! IMGW wydał ostrzeżenie I stopnia przed burzami dla woj. zachodniopomorskiego

Samochodem na wakacje? TOP 10 stacji diagnostycznych w Krakowie według użytkowników

NOWE
Samochodem na wakacje? TOP 10 stacji diagnostycznych w Krakowie według użytkowników

Polecamy

Waldemar Bonkowski, były senator nie trafił do aresztu, bo nie można go znaleźć

Waldemar Bonkowski, były senator nie trafił do aresztu, bo nie można go znaleźć

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?