MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)...
fot. Pixabay

Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]

Ogórki "na słodko"

3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę

1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie 

Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Zobacz również

Śmiertelnie zabawna bitwa o Antychrysta. Ten film podzielił widzów na Berlinale 2024!

Śmiertelnie zabawna bitwa o Antychrysta. Ten film podzielił widzów na Berlinale 2024!

Waldemar Fornalik na dłużej w Zagłębiu! Doświadczony trener przedłużył umowę

Waldemar Fornalik na dłużej w Zagłębiu! Doświadczony trener przedłużył umowę

Polecamy

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji