Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadmiar jedzenia zostaw w jadłodzielni. W Kwidzynie jadłodzielnia znajduje się przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej

OPRAC.:
Karolina Staniszewska
Karolina Staniszewska
Tu można zostawiać jedzenie dla potrzebujących.
Tu można zostawiać jedzenie dla potrzebujących. UM Kwidzyn
Na święta przygotowujemy wiele potraw i niekiedy okazuje się, że potem zostaje ich sporo, ale też produktów, których nie wykorzystaliśmy. Co zrobić, by nie zmarnować jedzenia? Wystarczy się nim podzielić korzystając na przykład z jadłodzielni. W Kwidzynie mamy taką przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Jadłodzielnia - możesz podzielić się posiłkiem

Jeśli zostały wam niewykorzystane produkty po świętach, możecie je zostawić w jadłodzielni, która w Kwidzynie znajduje się przy budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (ul. Grudziądzka). Jadłodzielnia jest dużą lodówką, w której z pozostawionego jedzenia mogą skorzystać osoby potrzebujące. Przypomnijmy, że jadłodzielnia w naszym mieście powstała z inicjatywy mieszkańców, a projekt zrealizowano w ramach Kwidzyńskiego Budżetu Obywatelskiego.

Jakie produkty można zostawić w jadłodzielni?

  • Takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać

  • Produkty, które przekroczyły już termin minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "najlepiej spożyć do" (ten termin wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia)

  • Produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach

  • Wyroby/przetwory własne, np.: ciasto, zupa - starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania

  • Sery, jogurty, twarogi

  • Produkty suche, napoczęte - napoczęte starannie zapakowane, np.: torebka ciastek, słój mąki lub ryżu

  • Produkty, które wymagają schłodzenia należy dostarczyć w przenośnej lodówce lub torbie termicznej (gotowe produkty mają opis na etykiecie w jakiej temperaturze należy je przechowywać. Do produktów, które wymagają schłodzenia zaliczają się także sałatki, ciasta z kremem, śmietaną lub innym nadzieniem narażonym na zepsucie).

Czytaj też: Kwidzyńska Jadłodzielnia już działa. Żywność można dostarczać i odbierać z lodówek znajdujących się przy budynku MOPS

Czego NIE wolno zostawiać w jadłodzielni?

  • Żadnego rodzaju surowego mięsa

  • Produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, "surowego" mleka

  • Potraw zawierających surowe jajka
  • Produktów już napoczętych, np.: otwartych puszek czy słoików

  • Produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych

  • Produktów, które były pozostawione poza lodówką dłużej niż 30 minut

  • Produktów, których termin przydatności do spożycia został przekroczony

  • Produktów z oznakami zepsucia - nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie

  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady

  • Alkoholu.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto