Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kwidzyńskie Biesiady Podróżnicze odbyły się po raz drugi - od Papui, przez Gujanę Francuską po podróże z dziećmi

Mirosław Wiśniewski
Mirosław Wiśniewski
II edycja Kwidzyńskich Biesiad Podróżniczych odbyła się w Restauracji "La Cantina"
II edycja Kwidzyńskich Biesiad Podróżniczych odbyła się w Restauracji "La Cantina"
Urokliwe zakątki Papui oraz Gujany Francuskiej to tylko niektóre z miejsc prezentowanych podczas II edycji Kwidzyńskich Biesiad Podróżniczych. Spotkania prowadzone przez Piotra Opaciana zostały wznowione po 3-letniej przerwie. Dzięki uprzejmości Waldemara Kosińskiego ze Studia Art F/X prezentujemy galerię zdjęć z tego wydarzenia.

Kwidzyńskie Biesiady Podróżnicze powstały w wyniku fascynacji gdyńskimi „Kolosami”, które raz w roku ściągają największych polskich podróżników i rzesze widzów. W Kwidzynie postanowiono jednak zorganizować bardziej kameralne spotkania, odbywające się w formie biesiady, w luźniej, swobodnej atmosferze.

Kwidzyńskie Biesiady Podróżnicze "Równoleżnik 54" - od Papui przez Gujanę Francuską do podróżowania z dziećmi

Pierwsze spotkanie zorganizowano w grudniu 2019 roku i miały odbywać się co kwartał. Niestety na kolejne Kwidzyńskie Biesiady Podróżnicze czekać trzeba było aż 3 lata. Zmieniła się też lokalizacja, bowiem tym razem miłośnicy podróży spotkali się w Restauracji „La Cantina”. Gospodarzem kwidzyńskich spotkań pozostał jednak jego pomysłodawca czyli Piotr Opacian, nauczyciel I LO w Kwidzynie, a przede wszystkim zapalony podróżnik i fotograf.
Podczas II edycji Kwidzyńskich Biesiad Podróżniczych o tajemnicach Papui oraz jej mieszkańcach opowiedzieli Anna i Jakub Urbańscy, biolodzy, podróżnicy, fotograficy, członkowie polskiego oddziału The Explorers Club, a także laureaci nagrody podróżniczej Kolos 2008 oraz wyróżnienia Kolos 2012. Od 2005 roku regularnie podróżują do Papui, w indonezyjskiej części Nowej Gwinei, dokumentując sztukę, obrzędy i życie codzienne rdzennych mieszkańców Papui. Kwidzynianie nie tylko mogli jednak wysłuchać ich opowieści o Papui, ale także spróbować zapiekanych batatów, przyrządzonych w taki sposób charakterystyczny dla Papuasów.

O aspekt kulinarny zadbał także kolejny z prelegentów czyli Tomasz Owsiany, wyróżniony na Kolosach za rok 2018 za projekt reporterski „Do wnętrza Gujany Francuskiej”. Oprócz godzinnej opowieści, poczęstował także słuchaczy wyjątkową zupą takupi.
Zupełnie inny charakter miała natomiast prezentacja Marcina Stencla, który opowiedział o urokach podróżowania z małymi dziećmi. Z żoną i małymi dziećmi odwiedził kilkadziesiąt krajów położonych na czterech kontynentach i przekonywał, że wbrew pozorom jest to możliwe.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto