Podczas swojej wizyty goście odwiedzili m.in. Bibliotekę Miejsko-Powiatową w Kwidzynie oraz miejscowe Muzeum Zamkowe. Wzięli też udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Technikum Gastronomicznym Zespołu Szkół nr 2. Grupa z Turcji odwiedziła również „Żywe Muzeum Piernika” w Toruniu. Przede wszystkim jednak młodzież z kwidzyńskiego liceum, razem ze swoimi rówieśnikami z Turcji, wspólnie przygotowała polsko-angielsko-turecki słownik ziół i przypraw.
Wizytę uczniów znad Bosforu zakończył natomiast „Wieczorek Europejski”, podczas którego goście mogli spróbować wielu polskich dań przygotowanych przez rodziny uczniów SLO. Polacy natomiast mieli okazję spróbowania tureckich przysmaków. Na koniec Marzenna Czyżewska, dyrektor szkoły oraz Angelina Baas, koordynator i autor projektu „Herbal Heritage”, wręczyły wszystkim uczestnikom certyfikaty uczestnictwa „Herbal Heritage" Erasmus+. Uczestnicy spotkania obejrzeli również prezentację o Kwidzynie, natomiast o szkole w Izmirze opowiedziały uczennice z Turcji. Nie zabrakło też quizu wiedzowego oraz tradycyjnych tańców dla obu krajów.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?