Rafał Trochowski z Bistro Momento w zawodzie kucharza pracuje praktycznie od początku swojej kariery zawodowej. Fartuch i charakterystyczną czapkę nosił już zaraz po opuszczeniu murów szkoły, którą kończył w tym właśnie kierunku.
Kucharzem w Momento jest już ponad rok. Pochodzi z Gniewa, tam też wcześniej pracował. Do Kwidzyna przywiodła go miłość. W naszym mieście poznał wspaniałą dziewczynę. Kursował pomiędzy dwoma miastami jeszcze, gdy nie było mostu. Z czasem postanowił przenieść się do nas na stałe. Później trafił do Momento. Rafał to człowiek absolutnie zadowolony ze swojej pracy. Zapytany o to, co w niej lubi najbardziej, bez chwili wahania odpowiada, że wszystko. A to się chwali.
- Gotuję wszystko, od przekąski do zakąski, nie mam swojej żadnej ulubionej potrawy - mówi Trochowski. Inspiracji szuka nie tylko w książkach kucharskich, ale też w telewizyjnych programach kulinarnych. - To zawsze coś nowego - przyznaje Rafał.
W serialach i programach często jest tak, że z punktu widzenia telewidza, kuchnia działa na przysłowiowych "wariackich papierach". Czy tak jest w rzeczywistości? - Jest spokojniej, ale trzeba czasami wprowadzić pewien element wariacji - przyznaje. Osobiście najbardziej lubi kuchnię polską, ale zdarzało mu się też przygotowywać potrawy z owoców morza.
- W Momento stawiamy na kuchnię swojską - mówi. Jego zdaniem, to właśnie mężczyźni są najlepszymi kucharzami. W naszym plebiscycie Smakosz 2013 Rafał Trochowski zdobył aż 230 głosów i o 83 głosy wyprzedził Wandę Chebdowską z Baru Lotos. Daleko w tyle zostawił też Mateusza Dankowskiego z prabuckiego Malibu.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?