13 z 26
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ce/05/5c724b014135a_o_large.jpg)
fot. archiwum
Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.