Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych
Pierogi ruskie gospodyń z Krzęcina
Składniki na farsz
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
25 dag sera białego
2 cebule
przyprawy: pieprz i sól do smaku
olej
Składniki na ciasto
około 1 kg mąki
2 żółtka i 1 całe jajko
1/4 kostki masła
ciepła woda
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować.
„Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze je było czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi.