Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 25
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z serem Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

Pierogi z serem Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto

2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru

Dodatkowo

100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.

Zobacz również

Sprawdziliśmy ile kosztują nowalijki, warzywa i owoce na chełmskim bazarze

Sprawdziliśmy ile kosztują nowalijki, warzywa i owoce na chełmskim bazarze

Włókniarz zremisował wygrany mecz ze Spartą Wrocław (Zdjęcia kibiców i VIDEO)

Włókniarz zremisował wygrany mecz ze Spartą Wrocław (Zdjęcia kibiców i VIDEO)

Polecamy

Jaka pogoda czeka nas w majówkę na Pomorzu? Będzie ciepło, ale nieprzesadnie

Jaka pogoda czeka nas w majówkę na Pomorzu? Będzie ciepło, ale nieprzesadnie

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów