ZOBACZ RÓWNIEŻ: Święto Powideł Nebrowskich 2018. Wielkie smażenie śliwek [ZDJĘCIA]
Powiślańska śliwka w occie, podobnie jak sam ocet, wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi. Do przygotowania powiślańskiej śliwki w occie używane są owoce śliwki węgierki zwykłej. Po zbiorze, są one dokładnie myte oraz układane w dużych naczyniach kamionkowych lub słojach. Następnie trzykrotnie zostają zalewane gorącym roztworem octu i wody z cukrem w odstępach jednodobowych (każdorazowo zlany roztwór jest ponownie podgrzewany). Za trzecim razem dodawane są przyprawy takie jak goździki, wanilia, imbir, gorczyca. Po około 10 dniach przekładane zostają do mniejszych słoików.
Samar Khanafer: Śliwki pasują do wszystkiego
]
Obserwuj nas na Twitterze!
Follow https://twitter.com/KwidzynNMDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?