MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby,...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Grzyby

Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby, zazwyczaj leśne, suszone i mrożone. To zwłaszcza prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i kurki, ale też gatunki hodowlane – najczęściej pieczarki. Są nie tylko dodatkiem smakowym, który dopełnia walory bigosu, farszu do pierogów z kapustą czy kulebiaka, barszczu czy też zupy grzybowej. Nawet mała ilość kapeluszników podbija w daniu zawartość cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać w organizmie stan zapalny. Dodają też potrawom cennego błonnika, który wspomaga układ odpornościowy. A żeby były lżej strawne, trzeba je dusić zamiast smażyć – i łączyć z mniejszą ilością tłuszczu.

Zobacz również

Te szkoły średnie w Rzeszowie i Przemyślu najczęściej wybierają uczniowie ósmych klas

Te szkoły średnie w Rzeszowie i Przemyślu najczęściej wybierają uczniowie ósmych klas

Ceny w Boszkowie 2024. Będą paragony grozy w lokalach gastronomicznych?

Ceny w Boszkowie 2024. Będą paragony grozy w lokalach gastronomicznych?

Polecamy

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Budowa mostu na Liwie na finiszu. Starostwo ogłosiło termin odbioru prac

Budowa mostu na Liwie na finiszu. Starostwo ogłosiło termin odbioru prac