Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. Jak zrobić chrusty, by były kruche i delikatne?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie faworki? 24 lutego wypada tłusty czwartek. To świetna okazja, by przygotować tradycyjne, smażone faworki, zwane też chrustami. Są bardzo proste w wykonaniu. Podpowiadamy, jak zrobić kruche i delikatne faworki na karnawał i tłusty czwartek krok po kroku. Życzymy smacznego!

Faworki, czyli chrusty - smażony karnawałowy przysmak

Wolicie pączki (tutaj znajdziecie przepis z różą), czy raczej inne słodkości? Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.

Tradycyjnie przygotowuje się je jedynie z:

  • mąki,
  • żółtek,
  • śmietany,
  • szczypty soli,
  • opcjonalnie z niewielką ilością cukru.

Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły - warto wyrabiać je długo lub nawet "stłuc" wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.

Faworki trzeba rozwałkować bardzo cienko i kroić na równej długości paseczki. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. My proponujemy dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia.

Kliknij w przycisk i zobacz w galerii, jak zrobić faworki krok po kroku

Prosty przepis na faworki (chrusty)

Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub ges
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

(duża porcja, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić tradycyjne faworki?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.

  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.

  3. Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.

    Nasza rada: faworki będą bardzie kruche jeśli kilkakrotnie "stłuczesz" je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza

  4. Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.

  5. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.

  6. W każdym z pasków zrób po środku podłużne nacięcie.

  7. Zwiń faworki - przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie ( tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.

  8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.

  9. Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.

  10. Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić faworki krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:

Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. Jak zrobić chrusty, by były kruche i delikatne? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie