Vega
Vega jest restauracją ściśle przestrzegająca zasad zdrowego żywienia. Przygotowywane jedzenie to dania wyłącznie wegetariańskie i wegańskie. Szczyci się propagowaniem idei zdrowego żywienia oraz egzotycznymi smakami. Co ciekawe, dochód ze sprzedaży posiłków jest w całości przeznaczany na akcję dożywiania potrzebujących dzieci. Każdy klient, zakupując obiad, dokładają swą cegiełkę do prowadzonej przez Fundację „Pożywienie - Darem Serca” akcji wspomagania ubogich dzieci z rodzin wielodzietnych, patologicznych, bezrobotnych.
Biosfeera
Przestronny, ciekawie zaaranżowany lokal, niezbyt wysokie ceny i smaczne dania to jedynie niektóre atuty miejsca. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych warzyw i owoców, ekologicznych jajek i źródlanej wody. Na niektóre dania trzeba dłużej poczekać, gdyż w kuchni nie korzysta się z mikrofalówek. Można wybrać wersję dania wegetariańską albo wegańską.
Czytaj też: Subiektywny ranking warszawskich restauracji
Zielony Świat
Pierwsza w Warszawie wegetariańska restauracja orientalna. Prowadzona jest przez grupę wegetarianek z Malezji, których ideą jest propagowanie wegetarianizmu. Króluje tu kuchnia tajska, chińska, indyjska. Dania podawane są na zastawie z malowanej porcelany. Niezwykłe miejsce dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.
Green Way
Lokal należy do sieci ponad 60 barów wegetariańskich w Polsce. Jest jedną z największych polskich firm gastronomicznych na rynku wegetariańskim.Gwarantują swoim klientom serwowanie zdrowych posiłków. W menu zestawy obiadowe: zupy, dania główne takie jak quiche warzywny, samosy, curry z tofu, pierogi, naleśniki i desery. Ponadto koktajle i soki ze świeżych owoców.
Au Lac
Oryginalne smaki, których nie znajdziesz nigdzie indziej oraz zdrowe i smaczne jedzenie wegańskie kuchni azjatyckiej to właśnie Au Lac. Bardzo przyjazne ceny oraz miła atmosfera w środku to kolejne atuty miejsca.
Czytaj też: Restauracje przyjazne dzieciom w Warszawie
Caverna pod Aniołami (ul. Andersa 6)
Wnętrze restauracji przypomina średniowieczny zamek. Niesamowity zapach ziół przyciąga przechodniów do środka. Wszystkie serwowane posiłki przygotowane są bez użycia jajek. Żywność jest bez konserwantów, zdrowa i smaczna. Wypieka się tu własne pieczywo, bez polepszaczy. To miejsce warte polecenia.
Po raz pierwszy Dzień Bez Mięsa zorganizowany został w 1985 roku w Ameryce poprzez aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Ich celem było poinformowanie ludzi o zaletach prawidłowej diety wegetariańskiej i uświadomienie, jak ważne dla zdrowia są prawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe i nauka zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.
Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?