MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

Wypadek na drodze nr 690 w gminie Boguty-Pianki

Wypadek na drodze nr 690 w gminie Boguty-Pianki

Marciniak zadebiutował na Euro. Anulował trzeciego gola Lukaku!

Marciniak zadebiutował na Euro. Anulował trzeciego gola Lukaku!

Polecamy

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

O TYM SIĘ MÓWI
Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach