Spis treści
- Ceny żywności 2022. Co poza wielkością zbiorów decyduje o cenach żywności?
- Rolnicy w Polsce wyprodukują w 2022 roku więcej warzyw, owoców, rzepaku, mniej zbóż
- Szacowane zbiory warzyw gruntowych w Polsce 2022
- Zbiory owoców 2022, o 1/5 więcej gruszek, aż 1/3 więcej czereśni
- Susza ograniczyła owocowanie letnich malin
- Produkcja porzeczek, borówki i agrestu
Ceny żywności 2022. Co poza wielkością zbiorów decyduje o cenach żywności?
Większa dostępność np. ogórków czy pomidorów nie przekłada się na niższe ceny. Za większość owoców i warzyw na straganach płacimy więcej. Przetworzone produkty spożywcze też są droższe. Dlaczego? - Cena końcowa może zależeć od wielu czynników, w zależności, jak mocno produkt jest przetworzony. Mogą to być, koszty energii, transportu, koszty pracy, magazynowania, marża sprzedawcy i inne - wylicza Marcin Wroński, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Marcin Wroński: - Jako przykład można podać chleb, większość z nas jest zdania, że największy wpływ na jego cenę ma koszt zboża, a jest to w rzeczywistości do 25% w zależności od rodzaju pieczywa. Większy wpływ na cenę chleba mają koszty energii, pracy i transport.
Rolnicy w Polsce wyprodukują w 2022 roku więcej warzyw, owoców, rzepaku, mniej zbóż
Poznaliśmy Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku, który 29 lipca opublikował Główny Urząd Statystyczny. Z informacji zdobytych przez rzeczoznawców wynika, że warzyw będzie o 3 proc. więcej niż przed rokiem, jeszcze wyższe szacowane są zbiory owoców - tych z drzew o 5,8 proc. więcej, a z krzewów owocowych i plantacji jagodowych ponad 9 proc.