Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Uwaga kierowcy. Wypadek na DK 19. Ciężarówka wpadła do rowu. Droga jest zablokowa

Uwaga kierowcy. Wypadek na DK 19. Ciężarówka wpadła do rowu. Droga jest zablokowa

„To było 5,5 roku ciężkiej pracy”. Opolscy radni PO podsumowują kadencję

„To było 5,5 roku ciężkiej pracy”. Opolscy radni PO podsumowują kadencję

Polecamy

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy