Czas : 30 minut + czas na zastygnięcie galarety
Składniki :
3 duże plastry szynki konserwowej
3 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
1 łyżeczka majonezu
½ litra rosołu drobiowego ( lub wołowego )
groszek konserwowy
marynowane warzywa ( niekoniecznie )
4 łyżeczki żelatyny
Ugotować jajka na twardo , obrać , rozetrzeć na miazgę z majonezem . Doprawić solą .Posmarować plastry szynki pastą jajeczną .Zwinąć ruloniki . Każdy przekroić ostrym nożem na 3 części . Ułożyć w pojemniczku. Obłożyć groszkiem i warzywami . Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić ją we wrzącym rosole . Doprawić rosół pieprzem .Lekko ostudzić i takim zalać delikatnie ruloniki szynki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia .Podawać z octem , cytryną , chrzanem – jak kto lubi .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Zobacz też
Dania Wigilijne
Dania Świąteczne
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?