18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZAUŁEK BENOWO: Kolejny festiwal przetworów owocowo-warzywnych w najbliższą sobotę!

Arkadiusz Kosiński/As
Zdjęcia z ubiegłorocznej imprezy w Benowie
Zdjęcia z ubiegłorocznej imprezy w Benowie RAV
Benowo to cicha, malownicza wieś, która w otoczeniu lasów i kojącej zieleni tworzy magiczne miejsce, które hipnotyzuje. Benowski festiwali przetworów owocowo-warzywnych, który w tym roku odbędzie się już jutro, 10 września, to jedna z inicjatyw twórców tamtejszego Zaułka Benowo, swego rodzaju świetlicy środowiskowej, gdzie wszyscy mieszkańcy wsi mogą spędzać swój wolny czas.

- Pomysł narodził się wiosną poprzedniego roku. Chcieliśmy festiwalem odwołać się do darów lata, za którymi już niedługo możemy zatęsknić - mówi Agnieszka Koguciuk, jeden ze współorganizatorów festiwalu.

Benowskie święto to powrót do korzeni i tradycji. Pomimo tego, że odbywa się na wsi, która idealnie komponuje się z tematyką imprezy, skierowany jest również do typowych "mieszczuchów", którzy na wsi bywają raczej rzadko.

Jak było wcześniej?

Poprzednia edycja zebrała zasłużone brawa od wszystkich jej uczestników i obserwatorów. Śmiało można powiedzieć, że festiwal przetworów owocowo-warzywnych to dziś już stały punkt w kalendarzu plenerowych pikników. Warto dodać, że w tym roku w organizację imprezy mocno zaangażowali się mieszkańcy wsi.

Niezwykle ważnym elementem poprzedniej edycji, który kontynuowany będzie w tym roku, są zaproszeni goście.
- Dzięki nim będzie można zapoznać się z kuchnią węgierską, niemiecką, francuską czy nawet hiszpańską - wylicza Agnieszka Koguciuk.

Polecamy także:Jak było w Benowie, w ubiegłym roku

To wspaniała okazja by zobaczyć jak gotują inni, poznać niecodzienną kulturę i regionalne potrawy.

- Nasz festiwal to połączenie tradycji polskiej z różnorodnością krajów Europy - podsumowuje Koguciuk.

Zobacz również:MYŚLIWI KWIDZYN. Z muzyka myśliwską za pan brat czyli kolejna odsłona myśliwskiej zabawy [FOTO]

Impreza rozpocznie się o godz. 13, a jednym z ciekawszych punktów programu będzie konkurs na najsmaczniejszy przetwór z warzyw dyniowatych.

PROGRAM IMPREZY

godz. 12.00 - plenerowa dożynkowa msza św.
godz. 13.00 - otwarcie festiwalu
godz. 13.00 - pokaz kuchni niemieckiej
godz. 13.30 - pokaz kuchni francuskiej
godz. 14.00 i 15.30 - koncert zespołu Laboratorium pieśni
godz. 14.30 - pokaz kuchni hiszpańskiej
godz. 15.00 - pokaz kuchni estońskiej
godz. 16.00 - pokaz kuchni węgierskiej
godz. 16.30 - rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przetwór owocowo-warzywny
godz. 17-20 - zabawa taneczna pod chmurką

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto