Tydzień Włoskiej Kuchnia, 19-25 listopada
Kuchnia włoska obok sztuki, kultury, literatury, zabytków - jest traktowana we Włoszech jako część dobra narodowego. Organizatorom Tygodnia Włoskiej Kuchni wydarzenia zależy na popularyzacji włoskiej kuchni i na tym by zachowała swój niepowtarzalny i oryginalny styl, by do odbiorców - czyli na przykład do gości restauracji - trafiała z zachowaniem dbałości o oryginalne receptury, smaki i produkty.
Pierwsze wydarzenie z cyklu Tydzień Kuchni Włoskiej – The Extraordinary Italian Taste odbyło się w 2016 roku i na dobre zagościło także nad Wisłą. Jak wynika z raportu “Polska na Talerzu” przeprowadzonego przez sieć MAKRO Polska, każdego roku kuchnia słonecznej Italii walczy ramię w ramię o pierwsze miejsce z kuchnią polską.
O niesłabnącej popularności nie tylko włoskiej pizzy, ale też makaronów, serów, wędlin oraz innych regionalnych dań, świadczy też liczba restauracji, które serwują włoskie dania – w Polsce jest ich ok. 3 tysięcy.
Tydzień Włoskiej Kuchni, specjalne menu w cenie 49 zł
Restauracje, które biorą udział w wydarzeniu, podczas tego tygodnia będą serwować okazjonalnie skomponowane menu (przystawka, danie główne i deser) inspirowane smakami i tradycyjnymi daniami z różnych regionów Włoch. A to wszystko w specjalnej cenie 49 zł. To jedyna taka okazja w roku, żeby zaspokoić głód kulinarnych doznań i przekonać się, jak smakuje dolce vita.
Listę restauracji biorących udział w Tygodniu Włoskiej Kuchni znajdziecie na stronie kochamitalia.pl. Tam lista jest na bieżąco aktualizowana. W Warszawie jest kilka restauracji, które przystąpiły do akcji:
- Trattoria Flaminia, ul. Zygmunta Krasińskiego 41
- Casa Italia, ul. Świętojerska 5/7
- Ristorante San Lorenzo, al. Jana Pawła II 36
- Piccola Italia Ristorante Italiano, ul. 1 Sierpnia 46
- Incanto, ul. Kobielska 6
- Stacja Wawer, ul. Szpotańskiego 4
- Capri Ristorante Pizzeria&Cafe, ul. Żegańska 21,23
- Chianti Kręgliccy, ul. Foksal 17
- Trattoria Pizza Calabria, ul. Warszawska 58c
- Witaly, ul. Piękna 15 lokal U 2
- Gli Italiani Pizzeria & Spaghetteria, ul. Rejtana 17
- Osteria Piemonte, ul. Kazimierza Gierdziejewskiego 7
Plac Hallera, Jagiellońska 56
[/lsta]Zobacz również: Najlepsze restauracje w Polsce - Poland 100 Best Restaurants 2018. W zestawieniu aż 17 restauracji z Warszawy!
Tydzień Włoskiej Kuchni. Nauczą się gotowania od mistrza
W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej, szef kuchni Włoskiego Instytutu Kulinarnego – Diego Bongiovanni poprowadzi spotkania w czterech włoskich restauracjach w Warszawie. Diego podzieli się swoją wiedzą nie tylko na temat gotowania, ale też tradycji i historii Włoch.
Dodatkowo, Diego Bongiovanni współpracować będzie z Zespołem Szkół Gastronomicznych Poznańska i przez cały tydzień , codziennie, poprowadził będzie dla uczniów szkoły praktyczne lekcje kuchni, tak by pokazać im „podstawy” kuchni włoskiej i opowiedzieć o tradycji i o kraju.
CENTER COMPONENT {"params":{"text":"Zobaczcie też: ","id":"zobaczcie-tez"},"component":"subheading"}
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?