Powiślańska śliwka w occie z Rakowca nagrodzona podczas XIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego!

Arkadiusz KosińskiZaktualizowano 
fot. Marcin Szumny/Urząd Marszałkowski w Gdańsku
Powiślańska śliwka w occie z Rakowca jednym z tegorocznych zwycięzców Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego w konkursie kulinarnym, organizowanym w ramach XIII edycji Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego!

Impreza odbyła się 9 czerwca w Gdańsku-Oliwie, a konkretnie przy tamtejszej katedrze. Na pobliskim placu swoje produkty zaprezentowało 46 wystawców z całego województwa, których specjały wpisane zostały na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Spróbować można było m.in. wieżo upieczone bochenki chleba, aromatyczne sery, słodkie miody, a do tego najróżniejsze przetwory: konfitury, dżemy oraz soki. Na stoiskach pojawiło się również wiele leczniczych produktów wytworzone na bazie ziół, owoców i warzyw.

Do wyboru były także tradycyjne rybne przysmaki oraz swojskie wyroby z lokalnych rzeźni i masarni. Wśród nich była również rakowiecka Powiślańska śliwka w occie z Gospodarstwa Agroturystycznego Rakowiec Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich.

Kiermaszowi towarzyszył konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”, który został przeprowadzony w dwóch kategoriach: potrawa oraz produkt. Wybór najlepszego produktu obejmował cztery pod-kategorie: produkt pochodzenia zwierzęcego, produkt pochodzenia roślinnego, napój oraz inny produkt, np. produkt mieszany roślinno-zwierzęcy. I właśnie w tej ostatniej najlepsza okazała się „nasza” śliwka!

Powiślańska śliwka w occie na wspomnianej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się od 2011 roku. Do jej przygotowania gospodynie z Rakowca używają śliwek węgierek, które potem trzykrotnie zalewają gorącym roztworem octu i cukru. Na koniec całość uzupełniają goździkami, imbirem, gorczycą i wanilią. Jeśli jednak ktoś chce przygotować „swoją” śliwkę, może mieć kłopot, bowiem panie z Rakowca proporcji poszczególnych składników nie zdradzają, co zresztą dziwić wcale nie powinno.

Na liście produktów regionalnych widnieje również ocet śliwkowy. Specjał cechuje się wyraźnym posmakiem słodko-kwaśnej śliwki, octu, goździków i imbiru. Poddaje się go 4-krotnemu gotowaniu, co sprawia że potrawa, do której jest dodawany nie musi być przegotowywana.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi we współpracy z marszałkami województw. Istnieje od 2004 roku i ma na celu zidentyfikowanie tradycyjnej, polskiej żywności, a co za tym idzie, celowe zwiększenie zainteresowania tą żywnością wśród konsumentów. Spis ten ma służyć jako przewodnik po regionalnej kuchni polskiej i jako źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów. Wpis ma jednak charakter symboliczny, bowiem nie przyznaje on żadnej ochrony produktom, ale jedynie informuje o spełnieniu przez produkt wymogów ustawowych. Z wpisem produktu na listę nie wiąże się także dodatkowa kontrola ani nie przyznaje on wytwórcom żadnych dodatkowych praw. Wnioskodawca, po zarejestrowaniu produktu, otrzymuje pisemną informację potwierdzającą wpis produktu na listę, nie jest to jednak certyfikat.

Na listę wpisane mogę zostać produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat (okres ten odnosi się do produktu, a nie do konkretnego producenta) i stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Wszystkie wpisane specjały, sklasyfikowane są w 10 kategoriach, to m.in. sery i inne produkty mleczne, świeże mięso oraz produkty mięsne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, czy napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Festiwal Róż na Cyprze. Goście mogli zwiedzić destylarnię wody różanej i spróbować przysmaków lokalnej kuchni

Wideo

Materiał oryginalny: Powiślańska śliwka w occie z Rakowca nagrodzona podczas XIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego! - Kwidzyn Nasze Miasto

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
R
Rakowiec

Z tego co wiem to koło gospodyń wiejskich pracowało nad śliwką, teraz to własność Państwa Szczukowskich?

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3