Fińscy naukowcy udowodnili, że keczup to cenny dla zdrowia dodatek do potraw. Mimo iż na ogół jest spożywany z daniami typu fast food, ten gęsty, pomidorowy sos jest ważnym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, u osób, które dodają keczup do jedzenia każdego dnia, już po kilku tygodniach dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Spadek stężenia cholesterolu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego, dlatego warto regularnie sięgać po butelkę z keczupem.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?